Tips voor het organiseren van een first look die bij jullie persoonlijkheid past.

Tijd om even stil te staan bij één van mijn favoriete onderdelen: the first look. Wanneer ik dit woord vernoem tijdens een kennismakingsgesprek zie ik menig bruidegom denken 'the first whatteuh'? Wel, vrij letterlijk vertaald: de eerste keer dat jullie elkaar zien, opgemaakt en in jullie trouwkledij.

Ohhhh, een emotioneel hoogtepuntje van jullie dag.

Zwijmel.

HEEL HEEL HEEL LANG GELEDEN

Toen was er eens een oermens en die tekende een hert.

(Of ik hier nu volle gas Samson en Gert aan het quoten ben. Nyep. Ik ben een kind van de jaren 80, valt het op).

Nee, all jokes aside: Zoals jullie hoogstwaarschijnlijk wel weten was het vroeger de gewoonte dat de bruid de avond voor het huwelijk in haar ouderlijk huis ging slapen. De buurt kwam samen voor een schieting (Vlaamser kan het niet worden) en de bruid werd de volgende ochtend opgehaald door haar bruidegom met een uit de kluiten gewassen boeket in de hand. De first look ging dus vaak door aan de voordeur of in de gang van het ouderlijk huis. Oké, correctie, het kon dus blijkbaar wèl nog Vlaamser.

Hoewel ik een enorm zwak heb voor tradities, is het verdwijnen van de first look aan de voordeur iets waar ik niet super rouwig om ben. First looks zijn by far één van mijn favoriete fotomomenten tijdens jullie huwelijksdag omdat ze heel veel oprechte emotie met zich meebrengen. Wanneer een koppel elkaar voor het eerst ziet tijdens zo een emotioneel geladen moment, dan verdwijnt voor heel eventjes de wereld om hen heen. Ja, zelfs voor koppels die zich eigenlijk best wel een beetje ongemakkelijk voor de camera voelen.

Bride walking towards her future husband smiling

De first look is dus eigenlijk een super dankbaar moment om al heel vroeg op je dag prachtige, ongeposeerde foto's vol emotie te scoren. Mental picture: je staat als pas opgemaakte bruid te stralen in je droomjurk terwijl je toekomstige man zich langzaam naar je omdraait om je vervolgens verliefder dan ooit aan te staren terwijl hij je tegen zich aantrekt voor een kus van epische proporties en dit allemaal prachtig omkaderd door... een mottige oude voordeur. Voelde je ook dat stukje teleurstelling op het einde? ;-) Wel dan kan ik je echt alleen maar aanraden om toch even stil te staan bij de verschillende mogelijkheden die er zijn voor jullie first look.

Een andere reden waarom ik een first look aan de voordeur zou afraden aan mijn koppels is omdat dit een setting is die mij als fotograaf enorm beperkt in het maken van gevarieerde en natuurlijke beelden. Gezien de beperkte ruimte word ik gedwongen om te kiezen voor het vastleggen van de emotie van 1 persoon en heb ik niet de mogelijkheid om te wisselen. Ofwel blijf ik binnen en ga ik enkel voor de reactie van de bruidegom (hallo rug van de bruid terwijl ze waarschijnlijk stralend lacht) ofwel ga ik buiten staan en ga ik enkel voor de reactie van de bruid (hoi, rug van die ongetwijfeld verliefd kijkende man). En dan heb ik nog niet gesproken over het gebrek aan licht waardoor mijn mogelijkheden zeer beperkt zijn.

OK. HOE KAN HET DAN ANDERS?

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Daarom ga ik me hieronder beperken tot de opties die ik tot nu toe al het vaakst heb zien werken. Willen jullie graag eens samen brainstormen over een creatieve optie die helemaal uniek is en op jullie maat? Jullie kunnen altijd bij me terecht!

Groom waiting for his bride while holding the bridal bouquet

EEN INTIEM MOMENT OP LOCATIE

Jullie trouwdag draait om jullie en vooral: om jullie liefde. Het is gemakkelijk om het daardoor vanzelfsprekend te vinden dat jullie doorheen de dag veel tijd en ruimte voor elkaar zullen hebben. I hate to burst your bubble maar in realiteit zit jullie planning vaak heel goed vol met aaneensluitende gebeurtenissen én zijn er nu eenmaal ook heel veel mensen aanwezig die samen met jullie die liefde willen delen. Is dat super leuk? Ab-so-luut!! Maar geeft dat veel mogelijkheden voor een intiem moment tussen jullie twee? Nee, dat niet.

Wat ik jullie daarom wil aanraden is om de dag goed in te zetten door te starten met een moment voor elkaar. Voorzie een tijdslot in jullie volle planning om de dag in alle rust in te zetten en om even schaamteloos te genieten van elkaar. Idealiter gaan we naar een leuke locatie met mooi licht en bewegingsmogelijkheden in de buurt of al iets in de buurt van de locatie waar jullie vervolgens naartoe moeten. Ik help jullie met het praktische planwerk, speel met plezier taxi voor één van jullie, zorg dat alles ter plaatse in goede banen loopt, ... kortom: je mag me gerust inschakelen om jullie te helpen bij het verwezenlijken van de first look van jullie dromen.

Jullie kunnen vervolgens in alle rust en schoonheid genieten van dit bijzondere, eerste moment met elkaar en krijgen op de koop toe prachtige, natuurlijke beelden om dit nooit meer te vergeten.

Win - Win, niet?

UITGEBREIDERE FIRST LOOK OP LOCATIE

Zien jullie die first look op locatie wel zitten maar zijn er mensen waarvan jullie het belangrijk vinden dat zij ook aanwezig zijn op dit moment? Dan kan je gaan voor een iets uitgebreidere versie van de first look op locatie. Jullie vragen jullie intimi om naar de locatie van jullie keuze te komen en laten het aan mij over om hen op te stellen voor een optimale first look in groep.

Ik zorg er in mijn opstelling voor dat ik de reacties van zoveel mogelijk mensen kan vastleggen zonder de focus op bruid of bruidegom te verliezen. Laat die traantjes van de mama's en papa's maar alvast rollen!

HET BESTE VAN TWEE WERELDEN

Zijn jullie gewonnen voor een intieme first look maar willen jullie dit belangrijke moment aan de andere kant ook met jullie geliefden delen? Kies dan voor een combinatie van de twee.

Organiseer een individuele first look van de bruid en/of bruidegom met zijn/haar suite op de locatie van het klaarmaken en vertrek vervolgens alleen naar de andere locatie van jullie keuze voor de first look met jullie tweetjes.

Kiezen is verliezen. Right?

FIRST LOOK POWER UPS

Ok, jullie hebben beslist om van jullie first look iets speciaal te maken op locatie? YAAAY jullie!

Dan geef ik jullie nog 2 extra tips over hoe jullie het maximale uit dit moment kunnen halen voor julliezelf en voor jullie foto's.

POWER UP 1:

couple reading their vows in the woods

Krijgen jullie al een klamme handjes bij het idee dat jullie later op de dag voor een grote groep mensen jullie zeemzoete liefde aan elkaar moeten verklaren? Of zijn er gewoon dingen die jullie met elkaar willen delen maar daarom niet met de hele wereld? Gebruik de first look dan als een klein 'ceremonie momentje' om jullie meest intieme geloften met elkaar te delen.

Een moment met enkel jullie en jullie geloften (en oké ja, een zo onopvallend mogelijke fotograaf). Romantisch niet?

POWER UP 2:

Voorzie wat extra ruimte in jullie planning voor wat extra geknuffel en gekus (lees: een kleine fotoshoot). Dit ontspannen moment leent zich heel erg goed voor het maken van wat extra koppelfoto's zodat jullie op dat vlak ook al wat meer variatie in jullie eindgalerij hebben.

emotional couple hugging while reading their vows to each other in the woods

LAST BUT NOT LEAST

father walking his daughter through the isle towards her future husband

Willen jullie een dramatische first look die recht uit de films kan komen? Ga dan voor niets minder dan een first look tijdens jullie ceremonie.

Een bruidegom die met knikkende knieën vooraan op zijn bruid wacht terwijl die begeleid door de 'oooohs' en 'aaahs' van de genodigden door het gangpad loopt. Een mens zou voor minder een traantje laten.

Hoewel dit een onvergetelijk moment is, heb ik wel 2 belangrijke kanttekeningen bij dit type first look.

  1. Dit moment voelt en is enorm emotioneel maar eens jullie samen vooraan staan is er niet veel tijd en ruimte om dit écht met jullie twee te beleven
  2. Als fotograaf is het in dit scenario heel moeilijk om de eerste emoties van beide partners vast te leggen gezien jullie ver van elkaar staan. Een second shooter is in deze situatie geen overbodige luxe.

WILLEN JULLIE HET ALLEMAAL?

Willen jullie het intieme van een first look met jullie twee maar ook het dramatische van een first look tijdens de ceremonie?

Wie zegt dat jullie moeten kiezen. I know I didn't on my wedding day, haha.

Ga er dan voor om de dag te starten met een first look met jullie twee op locatie om vervolgens een first look te doen met jullie intimi/genodigden tijdens de aankomst op jullie ceremonie.

Opgelet: uit persoonlijke ervaring van mijn eigen trouwdag kan ik zeggen dat dit wel wat plan- & regelwerk vergt om er voor te zorgen dat jullie gasten tijdig en reeds zittend aanwezig zijn op de ceremonie bij jullie aankomst.

(Zei hier iemand wedding planner?)

Samengevat:

Alles is mogelijk! Doe vooral waar jullie zin in hebben en wat het beste bij jullie past.

En is dat voor jullie dan toch aan jullie voordeur? Then why the hell not.

Your day. Your rules.

error: