Het belang van ‘Getting Ready’ foto’s en 8 tips om ze te laten slagen.

Elk verhaal start met een mooi begin. Het is cliché, maar hey, het is daarom niet minder waar. Deze blogpost heeft ook een inleiding, niet omdat ik zo hou van schrijven (because I absolutely don't), maar omdat ik jullie niet zomaar kan beginnen overspoelen met tips & tricks als jullie geen context hebben waar dit over gaat.

Hetzelfde geldt ook voor het vastleggen van de foto's van één van de belangrijkste dagen in jullie leven. Natuurlijk is het mogelijk om het fotograferen te laten starten wanneer de festiviteiten beginnen. Maar hoe zijn jullie eigenlijk tot dat moment geraakt? Welke emoties hebben jullie doorgemaakt in afwachting van jullie ontmoeting en met wie hebben jullie die gedeeld? En de belangrijkste vraag: waren er koffiekoeken?

Jullie verhaal, dat start vanaf het klaarmaak moment. Een unieke blik achter de schermen van jullie transformatie tot bruid/bruidegom. Een moment gevuld met spanning, opwinding en vol van verwachting. Idealiter is jullie trouwfotograaf er vanaf het allereerste moment bij om deze emoties vast te leggen op beeld. Beelden die de toon gaan zetten voor de rest van jullie dag en die de inleiding vormen voor het verhaal dat jullie samen gaan schrijven.

Het klaarmaak moment is ook het ideale moment om even stil te staan bij de details. De jurk, het kostuum, de schoenen, de ringen, het drukwerk, ... waardevolle bouwstenen die jullie heel bewust gekozen hebben tijdens het creëren van jullie dag. Details die aandacht verdienen, die helpen om het groter geheel te kaderen en jullie verhaal vorm te geven. Neem dat vormgeven maar letterlijk want deze beelden zijn een ongelofelijk waardevolle aanvulling voor jullie trouwalbum.

Oké, dat het belangrijke foto's zijn, daar zijn we ondertussen aan uit. Maar wat zijn nu de tips waar je rekening mee kan houden om je fotograaf te helpen om deze te laten slagen?

 1. De locatie: kies voor een locatie met veel natuurlijk licht én neutrale kleuren. Hoe meer natuurlijk licht om mee te werken, hoe meer mogelijkheden om jullie op de best mogelijke manier in beeld te brengen. Neutrale kleuren helpen bij een natuurlijk resultaat en zorgen dat de aandacht niet naar de omgeving gaat. Ook voor jullie make-up artist is een goed verlichte en neutrale ruimte cruciaal voor een mooi en natuurlijk resultaat. Idealiter is de ruimte voldoende verlicht door (indirect) zonlicht zodat alle artificiële lichtbronnen uitgeschakeld kunnen worden.

  Optionele tip: vinden jullie het héél belangrijk dat jullie klaarmaak- & detailfoto's al meteen een bepaalde vibe uitstralen die aansluit bij hoe jullie de rest van de dag hebben vormgegeven? High fashion, modern, minimalistisch, rustiek, kleurrijk, ... noem maar op. Wees dan consequent en kies voor de klaarmaak locatie ook al meteen een ruimte die helemaal aansluit bij die visie. Het huren van een B&B, hotelkamer, ... kan jullie hier eventueel bij helpen.

 2. Ruimte: kies voor een locatie met voldoende beweegruimte zodat je fotograaf zich gemakkelijk verder/dichter kan verplaatsen en zich rondom je kan bewegen. Afstand is niet alleen aangenaam voor je fotograaf om mee te werken, het is ook aangenamer voor jou om niet de hele tijd geconfronteerd te worden met de aanwezigheid van je fotograaf. 3. Orde: ik ben een enorme voorstander van authenticiteit en momenten vastleggen op de manier waarop ze zich afspelen maar toch raad ik aan om de ruimte waarin jullie je gaan klaarmaken op voorhand op te ruimen. Elke afleiding in realiteit vertaalt zich ook in een afleiding in jullie beelden. Sprekend voor mezelf: wil dit zeggen dat ik - eens ter plaatse - alles begin te verplaatsen? Absoluut niet. Ik ga er van uit dat alles wat in de ruimte staat eigen is aan jullie is en dus gewoon mee aandacht mag opeisen in jullie beelden. En hey, drink die champagne, eet die koffiekoek en kruimel lekker de hele tafel vol. Your day. Your rules.

 4. Tijd: zorg er voor dat jullie voldoende tijd voorzien voor het nemen van de klaarmaak & detail foto's. Het juiste licht + de perfecte plaats vinden voor de jurk en/of het kostuum, het samenstellen van een mooie compositie met de ringen, uitnodigingen, ..., het in beeld brengen van de make-up, het aankleden, ... het neemt allemaal tijd. Iets met: haast en spoed is zelden goed. 5. Voorbereiding: verzamel op voorhand alle details die jullie graag gefotografeerd zouden zien. Denk bijvoorbeeld aan de ringen, schoenen, een sluier, parfum, accessoires, drukwerk, ... Dit zorgt ervoor dat jullie fotograaf optimaal tijd kan besteden aan het fotograferen ervan en het verkleint de kans dat jullie een belangrijk detail vergeten. Het is ook nooit fijn om een fotograaf te hebben die aan je mouw moet trekken met de vraag 'waar ligt dit...' terwijl je je aan het klaarmaken bent.

 6. Planning: maak een planning met je haar- en make-up artist, informeer naar hoe lang elk onderdeel (haar, make-up, make-up van eventuele andere aanwezigen,...) zal duren en communiceer heel duidelijk om hoe laat je klaar moet zijn voor het aankleden. Zorg voor wat extra speling met het vertrekuur naar de volgende locatie zodat het aantrekken van de jurk/het kostuum rustig kan gebeuren en naar behoren in beeld worden gebracht. De mooiste individuele portretfoto's van bruid/bruidegom worden vaak gemaakt tijdens dit moment van de dag.
 7. Kiezen is verliezen: zoals de traditie het wil maken veel bruiden/bruidegommen zich klaar op een afzonderlijke locatie. Hierdoor wordt in de meeste gevallen het klaarmaak moment van slechts 1 partner in beeld gebracht. Zien jullie dit persoonlijk liever anders?

  Dan is het misschien de moeite om een van deze oplossingen te overwegen:

  Second Shooter: kies ervoor om een 'tweede fotograaf' in te schakelen die werkt in opdracht van de hoofdfotograaf. Deze fotograaf maakt gelijktijdig de beelden op de tweede locatie en bezorgt deze vervolgens aan de hoofdfotograaf zodat deze opgenomen kunnen worden in het totaalplaatje. De meerwaarde van een second shooter zit trouwens niet alleen in het klaarmaak moment. Second shooters geven je huwelijksreportage letterlijk een extra dimensie doordat alle belangrijke momenten tegelijkertijd uit twee hoeken worden in beeld gebracht. Denk bijvoorbeeld maar aan de simultane reactie van beide partners tijdens een first look, ... Second shooters kunnen ingeschakeld worden vanaf 3 aaneensluitende uren en zijn zéker het overwegen waard voor het vervolledigen van jullie verhaal.

  Bekijk de mogelijkheden om jullie klaar te maken op een locatie met meerdere, van elkaar afgesloten ruimtes zodat jullie fotograaf zich gemakkelijk kan verplaatsen tussen beide ruimtes. Bv: 2 hotelkamers, een grote B&B, 2 huizen die niet ver van elkaar liggen, mogelijks heeft jullie trouwlocatie enkele kamers ter beschikking, enz..

 8. De allerbelangrijkste tip van allemaal: Laat de dag zelf alles los, vertrouw op je fotograaf & geniet van de ervaring. Tijd om de liefde te vieren.
error: